zoutkampheader

Trawlers in Zoutkamp

Foto1trawlerkln

Trawlers aan de Dampier te Zoutkamp
De dampier werd in Zoutkamp 'Daam' genoemd. Op de voorgrond staat één van de reders van de trawlers (met hoed) en zijn zoon, de heren Scherpenhuizen. Hij bezat zeven trawlers en twee loggers. Op de voorgrond de ZK 28 'Rottum' van rederij J. Top.

Foto2trawlerkln

Indertijd aanwezige trawlers aan de Dam
Veel vissers uit Zoutkamp zochten hun heil op de Duitse en Hollandse loggers. Toen in 1919 de N.V. Zoutkamper Stoomtrawler Maatschappij de trawler 'Noordzee' in de vaart bracht, pakte dit gunstig uit. Daarbij speelde de aanleg van een spoorweg naar Zoutkamp een grote rol. Vanwege de goede resultaten waren er in 1927 negen trawlers in de vaart. Bovendien waren er nog twee loggers die deel uitmaakten van de vloot. Het zorgde voor veel werkgelegenheid, mede door de nevenbedrijven die ontstonden.

Foto3trawlerkln1

Een potschip en trawlers aan de Dampier
Een potschip was een schip met aardewerk. Verder zie je trawlers aan de Dampier. Let ook op de vele viskisten die op de pier staan. Op deze dampier vond ook de afslag plaats.

Foto4trawlerkln

Trawlers voor de Reitdiepsluis in de buitenhaven
Trawlers voor de Reitdiepsluis of Provinciale sluis liggen te wachten tot ze kunnen schutten. De vis werd in de binnenhaven op de Dampier (in de openlucht) afgeslagen. De afslager telde af van een vastgesteld bedrag, vaak in stuivers. Als het vastgestelde bedrag 60 stuivers per kg was, dan werd er als volgt afgeteld: 60, 59, 58 enz. Als iemand 'mijn' riep, was de vis verkocht.

Foto6trawlerkln

Afslag van de vis in Zoutkamp
Vissers en handelaren bij de afslag van de aangevoerde vis. Veel trawlers waren eigendom van de firma Scherpenhuizen uit Groningen. Hij staat op deze foto achteraan met hoed.

Foto5trawlerkln

Op de Dampier na de afslag
Rond de afslag was het een hele bedrijvigheid. Bij het ontbreken van een vishal vond de afslag in de openlucht plaats. Op de Dampier zie je handelaren en vissers.

trawlervisserijkln3

Visvangst op een trawler
Zoutkampers tijdens het vissen op een trawler. De vangst is blijkbaar goed, gezien de vele soorten die getoond worden. De scheepshond is er getuige van.

Foto8trawlerkln

Thuisreis van een Zoutkamper trawler
Meestal bleef men twee dagen op zee. Het bewaren van de vis was natuurlijk nog niet eenvoudig. Hier genieten de vissers tijdens de thuisreis van een 'bakje'. Ondertussen worden de netten hersteld.

Foto10trawlerkln1

Te kooi
Mans en Frans Bottema te kooi. De visserstrui van Frans Bottema, en vooral het patroon, is heel goed te zien.

Foto9sepiatrawlerkln

Het lossen van de vis
Het lossen van de vis terwijl de scheepshond toekijkt.

Naar boven