zoutkampheader

Het museumschip ZK 4 Albatros is in 1921 gebouwd als beurtschip, maar werd na de Tweede Wereldoorlog overbodig door de toename van het vrachtvervoer over de weg. In 1948 kwam het schip in handen van de Zoutkamper visser Georgius Brian, die het ombouwde tot vissersschip.

Radio-opname over vroeger

Forus Brian (oud-eigenaar en -schipper van de ZK 4) vertelt over het dagelijkse vissersleven van uitvaren en thuiskomen, de dagelijkse tred van eb en vloed. Als hij uit bed kwam, ging zijn vrouw er in. Op zaterdag lag de vloot stil en werden de netten gerepareerd. Bij de winterdag konden ze niet varen omdat de haven van Zoutkamp dichtvroor. Er was weinig tot niks te verdienen en je leefde van wat je in de zomer had verdiend. Met het thuispellen van garnalen verdienden de vrouwen nog een zakcentje bij. Uit Zoltkamp mot stinken.

ZK4kln1

Met registratienummer ZK 4 op de boeg viste Georgius ermee tot de afsluiting van de Lauwerszee in 1969. In 2002 is het schip in bruikleen gegeven aan het Visserijmuseum Zoutkamp met als doel een uniek stuk Zoutkamper geschiedenis voor het nageslacht te bewaren.

Je kunt de ZK 4 huren inclusief bemanning, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitje of familiefeestje. Zie ook het filmpje Vaartocht op het Reitdiep.

Naar boven